A 80-as évek.

A 80-as évek.

   1980-ban aztán az Építők SC annak ellenére felkerült az NBI/B osztályba, hogy a csapat névsora az utolsó 8-10 évben gyakorlatilag alig változott. A képen az NBI/B-s csapat 1981-ben. Állnak: Aradi Sándor, dr. Botos Balázs, dr. Niedermayer Péter, Zsigmond László az Építők SC elnöke, dr Markóczy Miklós, Lénárt László és György László szakosztályvezető, guggolnak: Gáldi Dezső, Palásthy Bese, Nagy Mátyás és Román Ferenc.

Az Építők SC NBI/B-s csapata 1981-ben.
Az Építők SC NBI/B-s csapata 1981-ben.

   1982 tavaszán a megnövekedett igények kielégítésére és a régi klubház állapotának romlása miatt az Építők SC a Középületépítő Vállalat segítségével új klubházat építtetett a telepre.

Az új klubház átadás után.
Az új klubház átadás után.
Az új épület az 1980-as évek közepén.
Az új épület az 1980-as évek közepén.
Az új épület az 1980-as évek közepén.
Az új épület az 1980-as évek közepén.

   A következő években Nagy Mátyás után további új játékosok érkeztek. Az ifjúsági magyar bajnok Böröcz András az MTK-ból jött és pályafutása vége felé visszatért a Népligetbe a Gyárépítők valamikori ifjúsági korosztályos bajnoka, az egyéni és páros magyar bajnok, későbbi Davis Kupa szövetségi kapitány Varga Géza (Dózsa, BSE) is, és velük az Építők SC végleg stabilizálta helyét az első osztály alsó ágában. Ezekben az években épült fel minisztériumi támogatással az Építők SC népligeti, központi sporttelepén az új, 3 pályás teniszcsarnok gyors Supreme szőnyeg borítással, amely egyedülálló volt az országban, később 1993-ban 150.000 $-os WTA tornát is rendeztek benne. (A döntő a Budapest Sportcsarnokban volt, az amerikai Zina Garrison nyert a belga Sabine Appelmans ellen.) Az új csarnok átadása előtt a teniszezők télen csak az Építők kézilabdacsarnokának parkettáján tudtak edzeni telente, ahol csak egy pálya és értelemszerűen minden szempontból kevesebb lehetőség volt. A képen a teniszcsarok nem sokkal az átadás után, a pályán az Építők szenior játékosai: a bal oldalon dr. Jobaházi Jenő, a másik szélen pedig az egykori kiváló játékos Engel Antal.

A népligeti teniszcsarnok nem sokkal az átadás után.
A népligeti teniszcsarnok nem sokkal az átadás után.

   Az új csarnok további bevételeket hozott és még jobb játékosokat vonzott a klubhoz. 1988-ban az Építők feljutott az első osztály felső ágába. 1989-ben már olyan játékosok igazoltak ide, mint az egyéni bajnok Noszály Sándor vagy a magyar ranglista 5. helyezettje Oroszpataki Péter. Noszály egy, Oroszpataki kétéves szerződést kötött. Még ugyanebben az évben érkezett Petrányi Gábor (Ú. Dózsa) és Andor György (Bp. Spartacus) is. Így az Építők már a csapatbajnoki cím egyik komoly várományosa volt, és ezért végig harcban is állt, de az elődöntőben a lehető legkisebb különbséggel 5/4-re veszített a későbbi bajnok Dózsa ellen és végül a Noszály Sándor, Oroszpataki Péter, Noszek László, Böröcz András, Kaliszky András, Varga Géza, Andor György összeállítású csapat a BSE elleni győzelemmel a 3. helyet szerezte meg. Noszály Sándor 1989-90-ben volt a klub játékosa, mindkét évben egyéni, 1990-ben páros bajnoki címet is szerzett. Szintén mindkét évben az Építők játékosaként szerepelt a magyar válogatottban Davis Kupa mérkőzéseken.

Noszály Sándor
Noszály Sándor

   Noszály távozása után még okosan és sikeresen igazolt az Építők, két fiatal játékossal pótolták, a pécsi Nagy Zoltánnal és Udvardi Zsolttal az MTK-ból. A csapat így 1990.-ben és 91.-ben egyaránt az 5. helyen végzett. Ebben a néhány évben azonban  a játékosállomány szinte teljesen kicserélődött, Oroszpataki, Böröcz és Udvardi Németországba távoztak, Varga Géza pedig felhagyott az aktív versenyzéssel. Az ő pótlásukra már csak Makray Péter érkezett a közvetlen élvonalból.